Oameni celebri care s-au sinucis

Potrivit analizei facute de „Psychology Study Group”, la nivel mondial se sinucid circa 500.000 de persoane pe an. In Bucuresti, in anul 2006, s-au inregistrat 256 de sinucideri.

Sfantul Nicolae Velimirovici spunea:” Fara Hristos, totul este intuneric si nebunie.”

 

Serghei Esenin (3 octombrie 1895-27 decembrie1925).

 

Fire sensibila si romantica, a fost casatorit de cinci ori, una dintre sotii fiind celebra dansatoare Isadora Duncan. Ultimii ani au fost marcati tragic de alcoolism si comportament scandalos. Cu cateva zile inaintea externarii din ospiciul de boli mintale, Esenin isi taie venele de la mana si scrie un poem de adio cu propriul sange, dupa care se spanzura.

 

Ernest Hemingway(21 iulie 1899- 2 iulie 1961)

 

A primit Premiul Pulitzer in 1953 pentru „Batranul si marea” si Premiul Nobel pentru Literatura in 1954. A fost unul dintre veteranii Primului Razboi Mondial, ororile de pe front tulburandu-l profund. Iubea  pescuitul de rechini, vanatoarea de lei, femeile, pisicile si vinul.

Oamenii cei mai dragi se sinucid: tatal si fratele se impusca in cap, iar a treia sotie, Martha Gellhorn, se omoara cu otrava. Aventurier si insetat de experiente inedite(a calatorit in aproape toata lumea si a scapat ca prin minune dintr-un teribil accident de avion), manifesta insa si iesiri temperamentale violente. Se sinucide la 62 de ani cu o pusca de vanatoare, cand isi da seama ca boala de care suferea il impiedica sa mai scrie.

 

Cesare Pavese( 9 septembrie 1908- 27 august 1950)

 

Poet, prozator, critic literar si traducator.A fost implicat in miscarile antifasciste, motiv pentru care a fost arestat si inchis. Dupa razboi a devenit membru al Partidului Comunist Italian. Respins de Constance Dowling, actrita americanca si dezamagit de scena politica, Cesare Pavese se sinucide printr-o supradoza de barbiturice.

 

Urmuz( 17 martie 1883- 23 noiembrie 1923)

 

Urmuz este psedonimul literar al lui Demetru Demetrescu-Buzau, ales de poetul Tudor Arghezi. Este cunoscut indeosebi pentru scrierile „Palnia si Stamate” si „Ismail si Turnavitu.”

Pruteanu il considera:” cel mai subtil si mai insolit bufon al literaturii romane(…) un vesnic posedat de demonul tragicului.” Se sinucide, se spune, doar pentru ca dorea sa moara in mod original, „fara nicio cauza.”

 

 

Ilarie Voronca( 31 decembrie 1903- 8 aprilie 1946)

 

Poet evreu roman de avangarda. In 1927 apare la Paris volumul „Colomba” , un amplu poem de dragoste dedicat sotiei sale, Colomba. Momentul marcheaza o noua tendinta, intrarea in sfera de influenta a suprarealismului. In ianuarie 1946 face o vizita in Romania, iar trei luni mai tarziu se sinucide la Paris, dupa ce scrie un „Mic manual de fericire perfecta.” Motivele sunt confuze.

 

Virginia Woolf( 25 ianuarie1882- 28 martie 1941)

 

Considerata unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai literaturii moderne in sec. al XX-lea. A fost casatorita cu Leonard Woolf, teoretician politic, editor si functionar. Moartea subita a mamei, cand Virginia avea doar 13 ani, a dus la prima cadere nervoasa. A suferit in mod constant de stari depresive. Unii sustin ca acestea au fost provocate si de abuzul sexual la care Virginia a fost supusa de cei doi frati vitregi, George si Gerald. A fost diagnosticata cu dezordine bipolara, tulburare psihica definita prin alternanta crizelor de excitatie( manie) cu episoadele depresive( melancolie). Se sinucide prin inec.

 

Charles Boyer  ( 28 august 1897- 26 august 1977)

 

Actor francez. A fost casatorit timp de 44 de ani cu actrita Pat Paterson. La doua zile dupa moartea acesteia si putin inainte de a implini 79 de ani, se sinucide cu o supradoza de Seconal.

 

 

Dalida ( 17 ianuarie 1933- 3 mai 1987)

 

Cantareata franceza de origine egipteana si prima care a primit discul de diamant. In pofida succesului in cariera, viata personala a fost marcata de o serie de relatii esuate. Primul sot, Lucien Morisse, s-a sinucis la cativa ani dupa divort. Alti doi iubiti, Luigi Tenco si Richard Chanfrey, au sfarsit in acelasi mod. Se sinucide cu o supradoza de barbiturice, dupa ce scrie un bilet de adio:” Viata a devenit insuportabila…iertati-ma.”

 

Michael Hutchence ( 22 ianuarie 1960- 22 noiembrie 1997)

 

Cantaret si compozitor australian, membru al trupei INXS. Albumul „ Elegantly Wasted” a aparut in aprilie 1997 si a fost urmat de un turneu de amploare. In dimineata zilei  de 22 noiembrie, solistul, in varsta de 37 de ani, a fost gasit spanzurat in camera de hotel din Sydney. Absenta unui bilet prin care sa isi justifice gestul imprevizibil si faptul ca era complet dezbracat au condus la ideea ca decesul a survenit in urma autoasfixierii erotice, o metoda riscanta de masturbare.

 

 

Vincent van Gogh (30 martie 1853- 29 iulie 1890)

 

Considerat cel mai mare pictor olandez dupa Rembrandt. Trece prin crize mistice, este descris ca taciturn, orgolios si impulsiv. Episodul conflictului cu pictorul Gaugain, cand isi taie o ureche si o trimite unei prostituate, a devenit celebru. Internat in azil de alienati, se impusca.

 

Kurt Cobain ( 20 februarie 1967- 5 aprilie 1994)

 

Cantaret, chitarist si compozitor in formatia de muzica rock, Nirvana. In ultimii ani, s-a luptat cu dependenta de droguri.  A fost gasit mort in casa sa din Seattle, impuscat in cap. Verdictul politiei a fost sinucidere, fiind gasita si o scrisoare de adio catre Boddah, prietenul sau imaginar din copilarie, in care spunea ca viata a devenit o minciuna, nu mai simte nici scena, nici muzica. Cobain a fost incinerat.

 

Dalida– watch video!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: